Vauxhall Owners Network Forum banner

Kod usterki Insignia 2016 P2598

45K views 20 replies 11 participants last post by  sharanv84  
#1 ·
Mam Insignię z 2016 roku. Byłem u kilku mechaników i nikt nie znalazł problemu. Kod błędu, który pojawia się na różnych skanerach, to P2598 - Czujnik położenia doładowania turbosprężarki "A" wydajność niska. Zmieniłem już turbosprężarkę i elektrozawór, ale nadal ten sam kod błędu. Sprawdziłem wszystkie przewody, ale bezskutecznie. Czy ktoś mógłby mi z tym pomóc?
Z poważaniem

#3 ·
Cześć,
Po długim czasie w końcu znalazłem link do problemu z kodem błędu P2598. Ten kod pojawi się i samochód przejdzie w tryb awaryjny. Jeśli ktoś ma Vauxhalla i pojawi się powyższy kod, wszystko ma związek z pompą próżniową. W moim Vauxhall Insignia pompa znajduje się w misce olejowej, ponieważ Vauxhall łączy pompę oleju i pompę próżniową w jedną część. Część kosztuje około 290 funtów. Mam nadzieję, że to pomoże innym z podobnym problemem.

#4 ·
Cześć,
Po długim czasie w końcu znalazłem link do problemu z kodem błędu P2598. Ten kod pojawi się, a samochód przejdzie w tryb awaryjny. Jeśli ktoś ma Vauxhalla i pojawi się powyższy kod, wszystko ma związek z pompą próżniową. W moim Vauxhall Insignia pompa znajduje się w misce olejowej, ponieważ Vauxhall łączy pompę oleju i pompę próżniową w jedną część. Część kosztuje około 290 funtów. Mam nadzieję, że to pomoże innym z podobnym problemem.
Mam problem z tym samym kodem błędu P2598 w moim astra j 1.6 cdti, naprawiłem turbosprężarkę i zainstalowałem nowy zawór elektromagnetyczny. Kontrolka silnika zapala się sporadycznie, a samochód przechodzi w tryb awaryjny. Jeśli wyłączę i włączę ponownie, samochód nie jest już w trybie awaryjnym, ale czasami przechodzi w tryb awaryjny w 10 km, a czasami w 500 km.

Czy miałeś ten sam problem?

#13 ·
Mam Insignię z 2016 roku, byłem u kilku mechaników i nikt nie znalazł problemu. Kod błędu pojawiający się na różnych skanerach to P2598 - Czujnik położenia doładowania turbosprężarki "A" wydajność niska. Zmieniłem już turbosprężarkę i elektrozawór, ale wciąż ten sam kod błędu. Sprawdziłem wszystkie rury, ale bezskutecznie. Czy ktoś mógłby mi z tym pomóc?
Z poważaniem
Cześć
Czy kiedykolwiek rozwiązałeś problem p2598?
Mam ten sam problem i nie mogę znaleźć rozwiązania?
Dzięki

#19 ·
Witajcie wszyscy, wygląda na to, że P2598 jest bardzo powszechne,
ja również mam ten sam kod losowo na autostradzie. Wyłączam i włączam samochód, wtedy znika i pojawia się ponownie losowo.
Kod błędu to P2598.
Co zrobiłem dla diagnozy:
1: Sprawdzono siłownik turbosprężarki poprzez ręczne przyłożenie podciśnienia. (Utrzymuje podciśnienie i uruchamia)
2: Sprawdzono, czy elektrozawór turbosprężarki działa prawidłowo.
3: Sprawdzono zawór EGR i elektrozawór, działają prawidłowo.
4: Sprawdzono podciśnienie z pojazdu podczas jazdy, utrzymuje podciśnienie, a siłownik wydaje się być w pozycji zamkniętej. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.
Dzięki

#21 ·
Witajcie wszyscy, wygląda na to, że P2598 jest bardzo powszechne,
Ja również mam ten sam kod losowo na autostradzie. Wyłączam i włączam samochód, wtedy znika i pojawia się ponownie losowo.
Kod błędu brzmi P2598.
Co zrobiłem dla diagnozy:
1: Sprawdzono siłownik turbosprężarki poprzez ręczne przyłożenie podciśnienia. (Utrzymuje podciśnienie i uruchamia)
2: Sprawdzono, czy elektrozawór turbosprężarki działa prawidłowo.
3: Sprawdzono, czy zawór EGR i elektrozawór działają prawidłowo.
4: Sprawdzono podciśnienie z pojazdu podczas jazdy, utrzymuje podciśnienie, a siłownik wydaje się być w pozycji zamkniętej. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.
Dzięki
Czy rozwiązałeś ten problem? Jeśli tak, co zrobiłeś, aby to zrobić?

#20 ·
Mam Insignię z 2016 roku, byłem u kilku mechaników i nikt nie znalazł problemu. Kod błędu pojawiający się na różnych skanerach to P2598 - Czujnik położenia doładowania turbosprężarki "A" wydajność niska. Zmieniłem już turbosprężarkę i elektrozawór, ale wciąż ten sam kod błędu. Sprawdziłem wszystkie przewody, ale bezskutecznie. Czy ktoś mógłby mi z tym pomóc?
Z poważaniem
Cześć.. Czy ten problem został rozwiązany? Mam podobny problem z P2598, który często pojawia się po pełnym serwisie i wymianie oleju