Cześć chłopaki,
Aktualizacja 2.5 2010 vivaro, po pierwsze chcę bardzo podziękować Nickowi, który poświęcił tak dużo czasu na zbadanie tego dla mnie i nie byłbym w stanie dotrzeć tam, gdzie jestem bez jego bardzo miłej pomocy.
Dobrze….. W piątek wieczorem wracam z pracy i zaczynam rozbierać vana, najpierw śruba z łbem gwiazdkowym w nadkolu po stronie pasażera zablokowana na amen, spędziłem następną godzinę wyjmując ją, pół obrotu na raz za pomocą szczypiec nastawnych, odkręciłem grill 5 śrubami gwiazdkowymi, ale główna czarna część grilla nie chciała się ruszyć, zrobiłem trochę badań tutaj i w Google i nie mogłem znaleźć żadnych szczegółowych wyjaśnień, jak go usunąć, odkręciłem reflektor i pociągnąłem za niego, jakby od tego zależało moje życie, tylko po to, by przypadkowo odkryć, że panel, który siedzi na górze zderzaka, jest przypięty dookoła, kiedy to usunąłem, zdałem sobie sprawę, dlaczego nie mogłem usunąć reflektorów, w każdym rogu przy skrzydle znajduje się kolejna ukryta śruba, usunąłem te światła, wyszły dobrze.
Poszedłem spać z bólem pleców i stóp, które bolały jak cholera, o 4:45 rano planując, jak uzyskać dalszy dostęp, patrząc pod przód tych vanów, wydają się cierpieć na poważne problemy z korozją, dolna przednia rama, która trzyma chłodnicę, będzie wymagała usunięcia, pomalowania na czerwono i wymiany, teraz usunięta i pomalowana w szopie.
Usunięto zderzak, usunięto chłodnicę, usunięto górną plastikową ramę, która podtrzymuje maskę, cały przód silnika jest teraz otwarty (patrz zdjęcia 2 i 3, chłodnica jeszcze nie usunięta) spuszczono i usunięto chłodnicę, za miejscem, gdzie powinna być przepustnica, znajduje się masa gęstego, skrzepłego szlamu i oleju, zakładam, że z filtra oleju powyżej, który był wcześniej napełniany lub uzupełniany, więc spryskany odtłuszczaczem i nałożono na niego strumień (patrz zdjęcie 1), również teraz dostęp do mulita plus, który wszyscy opisują tutaj jako niebieską wtyczkę, ale moja jest czarna z czerwonym zatrzaskiem umieszczonym na zewnątrz skrzynki bezpieczników silnika, prawie pod spodem (patrz zdjęcie Multiplug) Zrobiłem straszny błąd, nie diagnozując jednej rzeczy na raz i wyciągnąłem czteropinową wtyczkę z obudowy przepustnicy, a następnie rozłączyłem wtyczkę wielokrotną w tym samym czasie z podłączonym akumulatorem i zobaczyłem małą iskrę między wtyczką wielokrotną, szybko odłączyłem akumulator, a następnie użyłem preparatu do czyszczenia styków Halfords na wtyczce wielokrotnej i podłączyłem ją ponownie i akumulator, założyłem mój czytnik Dia i w końcu mogłem wyczyścić kod, więc nie w 100%, czy to obudowa przepustnicy, czy wtyczka wielokrotna, więc usunąłem dolny wąż dochodzący z intercoolera, który łączy się z dołem obudowy przepustnicy, wsunąłem palce do góry i nacisnąłem na sprężynę zaworu motylkowego w środku, szybko go zwolniłem, a potem rozpoznałem dźwięk kliknięcia, który wydał, często, gdy chciałem uruchomić vana i ponownie go wyłączyć, słychać szybki dźwięk klikania, słyszałem to, kiedy go kupiłem, a nowy właściciel powiedział, że to normalne (Sucker Jay Boy!!) dla pompy, aby wydawała ten dźwięk, więc usunąłem obudowę i osłonę, która zakrywała silnik i koła zębate i usłyszałem, jak mały kawałek wypada (patrz zdjęcia wewnątrz 1 i 4) widać duże białe koło zębate, które siedzi na wale, próbowałem pokazać to na zdjęciach, ale za dużym białym kołem zębatym z tyłu znajduje się bardzo małe koło zębate (patrz zdjęcia wewnątrz 2 i 3), które straciło kilka zębów (to słyszałem, jak wypada) zintegrowane z tyłem dużego koła zębatego, koło kwadrantowe w kolorze czarnym jest połączone z wałem zaworu motylkowego i jest napędzane przez to małe koło zębate, stąd dźwięk klikania, ponieważ kiedy otrzymało sygnał do otwarcia lub zamknięcia, czarne koło kwadrantowe opada z powrotem na sprężynę, gdy dochodzi do części, w której brakuje zębów, brak numeru części, zadzwoniłem do Kings w Dartford, dostałem kobietę w dziale części, która przez 30 minut próbowała wytłumaczyć kobiecie, co to za część
W każdym razie część zamówiona 262 funty, mam numer części, jeśli ktoś chce wiedzieć, a także mam zapasowy, fabrycznie nowy elektroniczny pedał gazu, jeśli ktoś potrzebuje.
Niezależnie od tego, czy winna była wtyczka wielokrotna, czy obudowa przepustnicy, ta ostatnia jest zdecydowanie uszkodzona i wydawała szybki, głośny dźwięk klikania przez kilka sekund po wyłączeniu silnika.
Zgłoszę się ponownie, gdy dostanę nową część.
Życzę wspaniałego weekendu, szczególnie Tobie Nick.
Z poważaniem
Jay