Vauxhall Owners Network Forum banner

Wymiana oleju w skrzyni biegów PF6 - ile litrów?

1 reading
6.8K views 12 replies 3 participants last post by  Dawe_A  
#1 · (Edited)
Cześć. Mam skrzynię biegów pf6 (6 biegów), w której zamierzam wymienić olej. Myślę, że napełniam ją, aż zacznie wyciekać z otworu wlewu, tak jak mówi to zdjęcie? Czy ktoś wie, ile litrów? :) Mam 3 litry, ale może potrzebuję więcej?

#2 ·
Moja Antara z 6-biegową manualną skrzynią biegów wymaga 2,4 litra oleju zgodnie z moją instrukcją, w literaturze podano również, że 0,2 litra pozostaje w skrzyni biegów po spuszczeniu oleju, więc wystarczy uzupełnić 2,2 litra. Jednak kiedy po raz pierwszy wymieniłem olej w mojej skrzyni biegów, spłynęło 2,4 litra, więc zwykle wlewam 2,4 litra. Richy

#3 ·
Mój Antara z 6-biegową manualną skrzynią biegów wymaga 2,4 litra oleju zgodnie z moją instrukcją, w literaturze podano również, że 0,2 litra pozostaje w skrzyni biegów po spuszczeniu oleju, więc wymagane jest uzupełnienie 2,2 litra. Jednak kiedy po raz pierwszy wymieniłem olej w mojej skrzyni biegów, spuściłem 2,4 litra, więc zwykle wlewam 2,4 litra. Richy
Cześć! Ok, ale po co mierzyć olej? Myślę, że pf6 wystarczy napełnić, aż zacznie kapać z otworu wlewowego? Myślę, że tak zrobię. Czy masz również skrzynię pf6? :)

#4 · (Edited)
Muszę przyznać, że nie wiem, która skrzynia biegów jest w Antarze, ale jest to 6-biegowa manualna skrzynia biegów. Skrzynia biegów Antary ma korek poziomu, rozumiem jednak, że ze względu na problem z pienieniem się oleju zmniejszyli pojemność oleju w skrzyni biegów do 2,2 litra, ale nie przesunęli korka wlewu, co sprawia, że napełnianie skrzyni biegów nie jest proste. Richy

#5 · (Edited)
Muszę przyznać, że nie wiem, która skrzynia biegów jest w Antarze, ale jest to 6-biegowa manualna skrzynia biegów. Skrzynia biegów Antary ma korek poziomu, rozumiem jednak, że ze względu na problem z pienieniem się oleju zmniejszyli pojemność oleju w skrzyni biegów do 2,2 litra, ale nie przesunęli korka wlewu, co sprawia, że napełnianie skrzyni biegów nie jest proste. Richy
Ok dzięki, ale w takim razie Twoje informacje nie są dla mnie istotne, myślę. :(
Myślę, że napełnię, aż zacznie kapać z otworu wlewu. Jak opisano na moim zdjęciu w pierwszym poście :)

Chcę tylko mieć pewność, że mam PF6, a nie skrzynię biegów PK6. Czy ktoś wie? 2008 2.5 cdti vivaro (g9u630)

#9 · (Edited)
To jest ewangelia według TIS

View attachment 96025
Dzięki. Myślę, że napełniam do przepełnienia i powinno być około 2,6-2,7 l? Nie muszę nic mierzyć? Mam rację? :) Mam Tranself NFP 75w80, wydaje się, że to nowy "TRX".

Może powinienem po prostu wlać 2,7 l i przestać, nawet jeśli się nie przelewa? Tak zdezorientowany :geek:
96029

Attachments