Czy jacyś eksperci od diesli mogą mi pomóc? Niedawno kupiłem mojej dobrej damie Antarę 2.2cdti s/s z 2012 roku z przebiegiem 67 tys. mil, która miała problem z chłodnicą oleju do naprawy. Jeździłem samochodem na i z lawety, pod górę i do garażu. Samochód stał przez około tydzień z odłączonym akumulatorem, podczas gdy czekałem na części. Teraz silnik kręci, ale nie odpala. Miałem kod P0340, ale tylko jako oczekujący i po wymianie czujnika ten oczekujący zniknął. Teraz nie ma żadnych kodów. Kontrolki na desce rozdzielczej gasną zgodnie z oczekiwaniami, chociaż kontrolka EML po prawej stronie (obok kontrolki otwartej maski) świeci się do momentu rozruchu. Zgodnie ze skanerem ciśnienie na szynie paliwowej jest dobre (widoczne są krople paliwa po stronie powrotnej wtryskiwaczy podczas rozruchu. Świece żarowe również działają prawidłowo. Jest dużo paliwa, odpowietrzyłem zgodnie z instrukcją warsztatową, skaner pokazuje 200/300 obr./min podczas rozruchu, akumulator 12,6 i 10,4 podczas rozruchu.
Jedyną rzeczą, jaką mogę znaleźć wadliwą, jest zawór EGR, który stale głośno brzęczy, pozostając w takim stanie do około minuty po wyłączeniu zapłonu. Wyjąłem go i wyczyściłem, chociaż nie był zły. Z odłączoną górną częścią elektryczną widzę, że po włączeniu zapłonu wewnętrzne wrzeciono obraca się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Zastanawiałem się, czy brzęczenie było spowodowane tym, że próbował otworzyć właściwy zawór poniżej, ale mu się to nie udało, ale próbowałem zostawić go podłączonego elektrycznie i kręcić z zaworem otwartym ręcznie lub zamkniętym, ale znowu nie odpala. Jeśli spróbuję easy start, niechętnie odpali, ale natychmiast zgaśnie.
Każda pomoc byłaby mile widziana, ponieważ to doprowadza mnie do szału!!
Jedyną rzeczą, jaką mogę znaleźć wadliwą, jest zawór EGR, który stale głośno brzęczy, pozostając w takim stanie do około minuty po wyłączeniu zapłonu. Wyjąłem go i wyczyściłem, chociaż nie był zły. Z odłączoną górną częścią elektryczną widzę, że po włączeniu zapłonu wewnętrzne wrzeciono obraca się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Zastanawiałem się, czy brzęczenie było spowodowane tym, że próbował otworzyć właściwy zawór poniżej, ale mu się to nie udało, ale próbowałem zostawić go podłączonego elektrycznie i kręcić z zaworem otwartym ręcznie lub zamkniętym, ale znowu nie odpala. Jeśli spróbuję easy start, niechętnie odpali, ale natychmiast zgaśnie.
Każda pomoc byłaby mile widziana, ponieważ to doprowadza mnie do szału!!