W odniesieniu do mojego Insignia 2.0 CDTi estate (2010) miałem kilka losowych przypadków, kiedy zapalała się kontrolka silnika, przechodził w tryb awaryjny, a silnik kończył działanie jak worek śrub. Podczas kontroli nie widać oznak przegrzania. Na szczęście mam w samochodzie czytnik kodów i udało mi się odczytać ogólny kod P2428, a następnie zresetować go, aby móc jechać dalej.
Przyglądałem się danym na żywo na moim czytniku kodów i wydaje się, że jest tylko jedna anomalia, do której zaraz przejdę.
W odniesieniu do zdjęcia (pożyczonego z innej strony)
Z informacji, które udało mi się zgromadzić, z trudem, muszę dodać, że pojazd ma dwa czujniki banku 1. Chociaż nie jestem pewien, który z nich to czujnik 1. Mam dwa czujniki z przodu silnika, dolny jest rozpoznawany jako czujnik 2 i z tego, co uważam za czujnik o2 na górze.
Moje dane na żywo pokazują następujące informacje dla tych czujników:
Czujnik temperatury katalizatora 1 (CATEMP11) cały czas odczytuje 0 stopni
Czujnik temperatury katalizatora 2 (CATEMP12) odczytuje aktualną wartość temperatury. (po odłączeniu złącza odczytuje 1000 stopni) Również po odłączeniu czujnika 2 otrzymuję oczekujący kod banku 1 czujnika 2 temp. za wysoka.
Moje pytania brzmią, czy ktoś miał z tym jakieś doświadczenie:
1. Czy ogromna różnica temperatur między czujnikiem 1 a czujnikiem 2 może powodować tę sporadyczną usterkę?
2. Gdzie jest czujnik pierwszy?
Zamierzam wyczyścić EGR w weekend, ale monitorowałem temperatury DPF itp. i przyjrzałem się danym z zamrożonej ramki, ale nic nie wydaje się oczywiste. Wszelka pomoc byłaby mile widziana.
Przyglądałem się danym na żywo na moim czytniku kodów i wydaje się, że jest tylko jedna anomalia, do której zaraz przejdę.
W odniesieniu do zdjęcia (pożyczonego z innej strony)
Z informacji, które udało mi się zgromadzić, z trudem, muszę dodać, że pojazd ma dwa czujniki banku 1. Chociaż nie jestem pewien, który z nich to czujnik 1. Mam dwa czujniki z przodu silnika, dolny jest rozpoznawany jako czujnik 2 i z tego, co uważam za czujnik o2 na górze.
Moje dane na żywo pokazują następujące informacje dla tych czujników:
Czujnik temperatury katalizatora 1 (CATEMP11) cały czas odczytuje 0 stopni
Czujnik temperatury katalizatora 2 (CATEMP12) odczytuje aktualną wartość temperatury. (po odłączeniu złącza odczytuje 1000 stopni) Również po odłączeniu czujnika 2 otrzymuję oczekujący kod banku 1 czujnika 2 temp. za wysoka.
Moje pytania brzmią, czy ktoś miał z tym jakieś doświadczenie:
1. Czy ogromna różnica temperatur między czujnikiem 1 a czujnikiem 2 może powodować tę sporadyczną usterkę?
2. Gdzie jest czujnik pierwszy?
Zamierzam wyczyścić EGR w weekend, ale monitorowałem temperatury DPF itp. i przyjrzałem się danym z zamrożonej ramki, ale nic nie wydaje się oczywiste. Wszelka pomoc byłaby mile widziana.