Vauxhall Owners Network Forum banner

1 - 20 of 24 Posts

·
Big Ugly Scots Bloke
Joined
·
544 Posts
Discussion Starter #1
hey guys and gals need a little help on this one. got my own ideas on this from what i been seeing around here but will throw it out to you all and see what you all think it is.

when driving occasionally the engine management light (eml) will come on and stay on. now not too worried about this at the moment as it is not happening all the time just say 2 times out of every 10 that io drive the car.

when the light comes on i lose power above the 3500 rpm area. normally this would be the point at were the car starts to perform but when light is on you can feel it sort of "drag" along as if it is trying to get there but something is stopping it.

so anyone any idea on this and how easy (cheap) this would be to fix.

thanks and looking forward to your replys.

cheers . john
 

·
Registered
Joined
·
9,487 Posts
hi john,

sounds like you may have an intermittant air leak or something.
try checking the vacuum hoses for any splits, etc.
also the air intake.

steve
 

·
Big Ugly Scots Bloke
Joined
·
544 Posts
Discussion Starter #3
okey dokey. would maybe need a hint or a diagram on where to look for these as im clueless on looking for certain parts. point it out and give em the stuff to do it and no probs but ask me to find it and duuuuuhhhhh i say :lmao:

so if you could let me know where i am looking for this it would be appreciated.
 

·
Missing the Booooossst!!!! :-(
Joined
·
8,709 Posts
Barloue said:
when the light comes on i lose power above the 3500 rpm area. normally this would be the point at were the car starts to perform but when light is on you can feel it sort of "drag" along as if it is trying to get there but something is stopping it.
John,

This is 'limp mode'

The ECU has detected a fault and to hopefully preserve the engine from any major damage... switches into limp mode so u can get to a safe place to stop/home etc... :Cool2:

could be an air leak/faulty sensor etc...

doing the paper clip test would help diagnose the fault, from the codes flashed up u could narrow the problem down to a specific area.
 

·
Missing the Booooossst!!!! :-(
Joined
·
8,709 Posts
Barloue said:
ok sounds about right so without trying to sound errr thick :lmao: how do i do this paper clip test and where do i see the codes. (need very detail expl cause as said before very lost here ) :Cool2:
Morphiuz as posted up the link mate. :Cool2:
 

·
Big Ugly Scots Bloke
Joined
·
544 Posts
Discussion Starter #8
much appreciated guys. so will this only work when the light is on first as when i first start the car the light goes off and only comes on after a while. once it is on turn the ignition off and on and light goes out again. or will this do it regardless.
 

·
Premium Member
Joined
·
10,875 Posts
Shorting the pins makes it flash out any codes stored at any time, so if the light's previously been on for more than 30 secs it's got a code stored!
 

·
Missing the Booooossst!!!! :-(
Joined
·
8,709 Posts
Barloue said:
much appreciated guys. so will this only work when the light is on first as when i first start the car the light goes off and only comes on after a while. once it is on turn the ignition off and on and light goes out again. or will this do it regardless.
U place the paper clip in the correct pins with the ignition off, then when ready sit in the car, turn on ignition and watch the EML light flash out the codes and write em down. :Cool2:
 

·
Premium Member
Joined
·
6,814 Posts
Ignore the first three sets of code 12,the fault codes will flash after them

Code 12 is 1 flash,short pause two flashes long pause 1 flash short pause two flashes long pause etc.

The long pause seperates the codes.
 

·
Premium Member
Joined
·
4,028 Posts
Barloue said:
so do they have a habit of going dodgy then?
yep. I had a problem with the knock sensor (code 42 IIRC) on my last GSi. never went into limp mode though. Just had the light come on.
 

·
Big Ugly Scots Bloke
Joined
·
544 Posts
Discussion Starter #19
right i done the test today and it is VERY VERY easy to do just looks confusing. so as i said done it and got this fault.

16. Knock signal circuit - no voltage change

thats it nothing else came up. so how easy/hard is this to sort and what do i need and how do it do it.

( i know not asking much huh) might aswel ask for someone to come do it for me too :lmao:
 
1 - 20 of 24 Posts
Top